Η σημασία της Κριτικής σκέψης μέσα στο καινούριο πλανητικό τοπίο του 2025
Η σημασία της Κριτικής σκέψης μέσα στο καινούριο πλανητικό τοπίο του 2025
Η σημασία της Κριτικής σκέψης μέσα στο καινούριο πλανητικό τοπίο του 2025
Κινητά, υπολογιστής, τηλεοράσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω απ’ όλα… Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος στις δυτικές και «εξελιγμένες» κοινωνίες βρίσκεται σε διαρκή καταιγισμό πληροφοριών. Καταιγισμό αρκετό ώστε να χάνει ή να ξεχνάει συχνά το σημαντικότερο εφόδιο, είτε πρόκειται για την επεξεργασία των πληροφοριών αυτών ή απλώς – και κυρίως – για την υγιή νοητική/πνευματική του κατάσταση στην καθημερινότητα: την Κριτική Σκέψη.
Το προσεχές έργο που στήνουν και ετοιμάζονται ν’ ανεβάσουν οι εξωτερικοί – συλλογικοί πλανήτες αυτή την περίοδο, καθιστά την Κριτική Σκέψη σημαντικότερη από ποτέ.
Από την Θένια Μανδηλά
theniamandila@gmail.com
https://www.perianemonkegis.gr
Ο Πλούτωνας περνάει στις 19 Νοεμβρίου 2024 στον Υδροχόο για τα επόμενα είκοσι έτη («όχι άλλο κάρβουνο!», δηλαδή τέρμα οι αναδρομές στον Αιγόκερω). Στις 30 Μαρτίου 2025 ο Ποσειδώνας μεταβαίνει στον Κριό, με τον Κρόνο να τον ακολουθεί δυο μήνες αργότερα, στις 25 Μαΐου. Τέλος, ο Ουρανός θα περάσει στους Διδύμους για μια πρώτη γεύση, στις 7 Ιουλίου.
Αυτές οι μεταβάσεις και ακόμα περισσότερο οι όψεις που τα επόμενα χρόνια θα σχηματίσουν οι πλανήτες μεταξύ τους, προοιωνίζουν και σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές και άλματα για την ανθρωπότητα. Αλλαγές σε κοινωνικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δομές, στην πολιτική και την γεωπολιτική, σαφώς και στην συνείδηση, αντίληψη και νοοτροπία. Όμως, ενδιαφέρον ρόλο παίζει και ο Δίας στους Διδύμους για φέτος, όπως θα δούμε παρακάτω.
Η φωτιά του Κριού και ο αέρας Υδροχόου/Διδύμων εξοπλίζουν με περίσσεια ενέργεια και κινητικότητα τους συλλογικούς πλανήτες, φέρνοντας ταχύτατη ανάπτυξη και μεταμόρφωση όσον αφορά το πνεύμα και την τόλμη, τις ιδέες και τις εφευρέσεις.
Σαφώς όταν η κίνηση των πλανητών επηρεάζει σημεία και πλανήτες σε έναν προσωπικό χάρτη, οι διελεύσεις και οι όψεις προς τον γενέθλιο θα συνοδευτούν από αντίστοιχα γεγονότα, όπως ορίζει ο προσωπικός χάρτης ενός ανθρώπου. Αλλά και η επιρροή επί της νόησης και του πνεύματος θα είναι πιο αισθητή για τα συγκεκριμένα άτομα. Εδώ η αναφορά γίνεται σε σχέση με το συλλογικό.
Ένας άνθρωπος που διψά για γνώση και εμπειρίες, αγαπά να μαθαίνει νέα πράγματα ή να εμβαθύνει σε όσα γνωρίζει και τον ενδιαφέρουν, ένα «ανήσυχο πνεύμα» που δεν επαναπαύεται αλλά ερευνά και θέλει να εξελίσσεται, θα έχει πιο ευαίσθητες κεραίες ως προς το σκηνικό που θα διαμορφώσουν οι Πλούτωνας, Ποσειδώνας, Ουρανός και Κρόνος τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επιρροή τους θα είναι εμφανής καθώς τριγύρω μας τα πάντα θ’ αλλάξουν σε σχέση με παρελθοντικές καταγραφές. Αυτό αποτελεί την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και της ανθρωπότητας.
Για να καταλάβουμε ότι αυτά δεν συμβαίνουν κάθε μήνα, χρόνο, δεκαετία, θα θυμίσω πως ο Πλούτωνας χρειάζεται περίπου 247 χρόνια για έναν κύκλο γύρω από τα 12 ζώδια, ο Ποσειδώνας 164 χρόνια, ο Ουρανός 84 και ο Κρόνος 29. Είναι λοιπόν τέτοια η κίνηση του κάθε πλανήτη ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ αναπαραχθούν οι μεταξύ τους σχηματισμοί στις ίδιες ζωδιακές θέσεις. Όμως πάντα υπάρχει ένα μοτίβο, ακόμα κι αν ερευνούμε τον κύκλο της Αφροδίτης, του Άρη, του Ερμή, των εκλείψεων ή τον Μετωνικό κύκλο της Σελήνης.
Η Κριτική Σκέψη
Η σημασία της «Κριτικής Σκέψης» μοιάζει είδος υπό εξαφάνιση στις μέρες μας… Πολλές και πολλοί την ακούσαμε σαν είμαστε ακόμα παιδιά, ξεκινώντας το γυμνάσιο όπου και καλούμασταν να λάβουμε γνώσεις και πληροφορίες, να γράψουμε εκθέσεις αναπτύσσοντας την κριτική μας ικανότητα. Πάραυτα, η δική μας «κριτική σκέψη» γινόταν αντικείμενο κριτικής του εκάστοτε καθηγητή και καθηγήτριας, σύμφωνα με τα δικά τους υποκειμενικά κριτήρια και εντός πιθανών Κρόνιων πλαισίων.
Η Βικιπαίδεια δίνει τον παρακάτω ορισμό για την Κριτική Σκέψη.
Κριτική Σκέψη είναι η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή τι να κάνει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του. (Wikipedia)
Αλήθεια, πόσο την ασκούμε την σήμερον ημέρα; Σε πολλές περιπτώσεις, ο αναζητητής της πληροφορίας θα πατήσει στην οθόνη του κινητού του, με την διάρκεια της αναζήτησης να κρατά μόλις λίγα λεπτά, χωρίς καν τα αποτελέσματα να προφτάσουν ν’ αποδώσουν κάποιο καρπό, χωρίς να διαμορφώσει μια άποψη για αυτά που διαβάζει.
Ο όγκος της διαθέσιμης πληροφορίας είναι βοηθητικός μεν, συγκλονιστικός, συνάμα τρομακτικός και χωρίς όρια. Ενώ ο νους μας θα παρήγαγε ντοπαμίνη αξιοποιώντας τα στοιχεία και εξάγοντας τα δικά μας συμπεράσματα, δυστυχώς την παράγει ψάχνοντας την αμέσως επόμενη πληροφορία, πριν ακόμα επεξεργαστεί αυτό που πληροφορήθηκε – η αφομοίωση μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, χαμένη στον κόσμο του “doom-scrolling” (άπειρου σκολαρίσματος τέλος πάντων).
Υπάρχει τόσο στρες, τόση βιασύνη, υποχρεώσεις και προβλήματα, ώστε οι πληροφορίες και τα στοιχεία κατεβαίνουν συχνά αμάσητα. Ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας ωθεί στην αναζήτηση και λήψη «μασημένης» πληροφορίας. Παρακάμπτεται η διαδικασία της επεξεργασίας, της αφομοίωσης και της σύνθεσης. Κάτι παρόμοιο δεν ισχύει με την ενέργεια που δίνουμε στο σώμα μας μέσω της διατροφής; Όπως ο οργανισμός χρειάζεται τα απαραίτητα καύσιμα και συντήρηση, αντιστοίχως ο νους χρειάζεται την απαραίτητη πνευματική τροφή.
Ανέκαθεν υπήρχαν περίεργα, ουρανοκατέβατα, αρνητικά ή θετικά, δυσάρεστα ή ευχάριστα γεγονότα. Τώρα, χάρις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πληροφορία διακινείται σε χρόνο dt. Ας θυμηθούμε την γνωστή αγγλική ρήση “bad news travel fast”. Μάλιστα, πουλάει αρκετά η είδηση που προκαλεί φόβο και δυσάρεστες εσωτερικές αντιδράσεις, ώστε οι όποιες πηγές ενημέρωσης το εκμεταλλεύονται ως δύνανται. Η κατάσταση αυτή ενθουσιάζει επίσης τον αλγόριθμο που καθορίζει τι θα μας εμφανιστεί καθώς χαζεύουμε στο κινητό ή τον υπολογιστή.
Ίσως υπάρχουν ένστικτα που ο σύγχρονος άνθρωπος δεν εκτονώνει και δεν καλύπτει, με αποτέλεσμα αρκετοί να έλκονται από τέτοιες δυσάρεστες ειδήσεις κι ας ενισχύουν τους φόβους, τις ανασφάλειες, την απαισιοδοξία και την ματαιότητα. Βοηθάνε πιθανώς πλανητικοί κύκλοι που είναι σε ισχύ, όπως η σύνοδος Κρόνου-Πλούτωνα στον Αιγόκερω τον Ιανουάριο του 2020.
Χωρίς υγιής Κριτική Σκέψη, καταλήγουμε να γινόμαστε συχνά κριτές και επικριτές σε ένα είδος Ιεράς Εξέτασης – η γνωστή, σύγχρονη «ακύρωση» (canceling) διαφορετικών απόψεων, ανθρώπων, ακόμα και δικών μας συναισθημάτων δυστυχώς. Ας θυμόμαστε όμως, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».
Πολλές πληροφορίες που καταναλώνουμε δεν είναι παρά… απόψεις. Και τις καταναλώνουμε χωρίς φίλτρο, αποδόμηση, κριτική και διαλογή. Είναι η επιλεκτική συλλογή στοιχείων από κάποιον άλλον άνθρωπο και το δικό του υποκειμενικό συμπέρασμα, ενώ μπορεί και η πηγή πληροφόρησης που επιλέξαμε να είναι θύμα ελλιπούς έρευνας και κοιμισμένης Κριτικής Σκέψης! Δυστυχώς, η εποχή της πληροφορίας και πληροφόρησης έχει μεταλλαχθεί σε «εποχή της φήμης», όπως ανέλυε η φιλόσοφος και ερευνήτρια Gloria Origgi το 2018 [1].
Φαντάζεστε όμως την πιθανότητα να δημιουργούμε ακούσια έναν κόσμο όπου ανεξακρίβωτες και αναμασημένες πληροφορίες παίρνουν σχεδόν σάρκα και οστά, σαν το «Φαινόμενο Μαντέλα» όπου ένα τμήμα ανθρώπων μπορεί να πιστεύει μια ψεύτικη ανάμνηση; Φαντάζεστε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο με διάσημες ταινίες που όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει; Να έχουμε π.χ. ενσωματώσει το «Μάτριξ» καθώς αρκετοί επηρεαστήκαμε από την ταινία και συντονιστήκαμε σε αυτή την συχνότητα;
Η σκέψη αυτή ξεφεύγει του θέματος, όμως έχει κοντινή φύση με την επικείμενη σύνοδο Κρόνου-Ποσειδώνα στον Κριό.
Κρόνος και Ποσειδώνας
Οι δυο πλανήτες βρίσκονται τώρα στους Ιχθύς. Η ακριβής σύνοδός τους γίνεται στις 20 Φεβρουαρίου 2026, όμως η δυναμική έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί. Θα ενταθεί από την άνοιξη του 2025, με την μεταξύ τους απόσταση να μικραίνει κάθε μέρα. Στις αρχές Ιουνίου θα βρίσκονται κι οι δυο στον Κριό μόλις μια μοίρα ανοχή. Ε, πιστεύετε ότι μια μοίρα απόσταση τους αποτρέπει να επιφέρουν ήδη όλη τους την επιρροή;
Ο Ποσειδώνας βρίσκεται στους Ιχθύς από το 2011 και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην διάδοση και άνθιση πεδίων όπως οι «εναλλακτικές» τέχνες και επιστήμες, η φιλοσοφία, ο ανθρωπισμός, το μεταφυσικό, η πνευματικότητα. Ένα χαρακτηριστικό του είναι η ρήση «τα φαινόμενα απατούν», είτε με αυτό τον τρόπο εξάρει την φαντασία και την άνθιση των τεχνών, ή δημιουργεί οργιαστική παραπληροφόρηση και ελλιπή επεξεργασία δεδομένων.
Με τον Κρόνο να βρίσκεται επίσης στους Ιχθύς από την άνοιξη του 2023, υπάρχει η τάση κρυσταλλοποίησης κάποιων εκ των επιρροών του Ποσειδώνα. Ο Κρόνος δεν αρέσκεται σε φαινόμενα που απατούν, όμως παίρνει αυτό που υπάρχει, το κρίνει και μετά προσπαθεί να βάλει δομές, συμμαζεύοντας το χάος. Η φύση του Κρόνου τείνει να μετατρέψει την έννοια «τα φαινόμενα απατούν» στο σχετικά γνωστό μας “what you see is what you get”.
Προσθέστε στα παραπάνω την εκτίναξη της ΑΙ/Τεχνητής Νοημοσύνης και σκεφτείτε πώς μπορεί να λειτουργήσει ο Κρόνος καθώς πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον Ποσειδώνα, με την σύνοδο που θα ολοκληρωθεί στον Κριό. «Ό,τι βλέπεις παίρνεις», ακόμα κι αν αυτό δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Κριός σχετίζεται με την θέληση, την μαχητικότητα, τον αυθορμητισμό και την περιπέτεια, σαφώς και την ηγετική διάθεση. Αν προσθέσουμε την πνευματικότητα στην εξίσωση, μπορούμε να εικάσουμε πως θα υπάρξουν περισσότεροι επίδοξοι μέντορες και παντός τύπου “coaches”. Άτομα που θα φέρουν ένα μεσσιανικό προσωπείο. Το κοινό θα εμπνέεται και θ’ ακολουθεί. Ξέρετε, ο Κρόνος στον Κριό είναι σε ζωδιακή πτώση, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η συνύπαρξη αυτή μεθάει τον Κρόνο και προκαλεί λόξιγκα στον Ποσειδώνα. Στον Κριό, ο ιδεαλισμός του Ποσειδώνα δυναμιτίζεται, ο ρομαντισμός βάφεται με την Άρια ορμή. Στ’ αρνητικά, ιδέες και νοοτροπίες επιβάλλονται με αυταρχισμό, που από μια άποψη πληροί την μανία του Κρόνου για κανόνες. Η δράση του Κριού χάνεται μεταξύ ματαιοδοξίας και φαντασιοπληξίας, καθώς ο Κρόνος περιορίζει την ενέργεια και την φλόγα.
Κατά τον Reinhold Ebertin, ο συνδυασμός Κρόνου/Ποσειδώνα σχετίζεται με τα πάθη και τις ταλαιπωρίες, την παραίτηση και την σύγχυση. Τις ασθένειες, όμως και την επίμονη πνευματική εργασία. Να πούμε ότι δεν πρόκειται για μια απλή «συνύπαρξη», αφού στις 20/2/2026 ξεκινά ο νέος συνοδικός κύκλος Κρόνου-Ποσειδώνα, με τον πιο πρόσφατο πίσω στο 1989 και κατά την σύνοδο Κρόνου-Ποσειδώνα στην 11η μοίρα του Αιγόκερω.
Αλαζονεία και φανατισμός είναι επίσης στα αρνητικά αυτής της συνθήκης. Σκεφτείτε πόσο πρόσφορο έδαφος διαμορφώνεται για όποιους θέλουν να επιβληθούν και να ηγηθούν! Μια ρήση του Winston Churchill αρμόζει για την προσεχή επιρροή των δυο αυτών πλανητών στον Κριό, δει του Κρόνου: «Φανατικός είναι εκείνος που δεν μπορεί να αλλάξει άποψη και δεν θα αλλάξει ούτε θέμα».
Ας έχουμε κατά νου ότι η συνάντηση Ποσειδώνα/Κρόνου επηρεάζει θέματα πνευματικότητας και θρησκείας. Μπορεί για τμήμα του δυτικού κόσμου η θρησκεία να μην παίζει συνειδητά μεγάλο ρόλο στις μέρες μας, όμως δεν έχει πάψει ποτέ να ενεργοποιεί και να καθοδηγεί τις εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου, σαφώς υπό το πρίσμα της δογματικότητας και του φανατισμού.
Πίστευε και μη, ερεύνα!!
Ουρανός στους Διδύμους από τον Ιούλιο 2025
Ο Ουρανός σύντομα περνά στους Διδύμους, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές σε θέματα επικοινωνίας, πληροφορίας και εμπορίου. Συγκεκριμένα θα περάσει στο μεταβλητό ζώδιο του Αέρα στις 7 Ιουλίου 2025, αναδρομώντας στον Ταύρο στο τέλος του έτους. Στις 26 Απριλίου 2026 θα μεταβεί εκ νέου στους Διδύμους ως το 2033.
Από το 1356 και μετά, κάθε που έπιανε το αέρινο ζώδιο του Ερμή, ο Ποσειδώνας βρισκόταν εναλλάξ στους Ιχθύς ή στην Παρθένο. Είναι τέτοια η κίνηση και οι κύκλοι των δυο αυτών πλανητών, ώστε η συγκεκριμένη πλανητική σχέση συνέχισε ως το 1941-42, την πιο πρόσφατη μετάβαση του Ουρανού στους Διδύμους.
Ταυτόχρονα, όποτε ο Ουρανός περνά στους Διδύμους, οι Δεσμοί της Σελήνης βρίσκονται στο δίπολο Παρθένου-Ιχθύων. Ουρανός και Δεσμοί σύντομα βρίσκονται σε Τ-τετράγωνο, φανερώνοντας επαναστατικές τάσεις από σύνολα ανθρώπων (Δεσμοί), ραγδαία τεχνολογική και επικοινωνιακή ανάπτυξη, μεγάλες αλλαγές σε θέματα «υπηρεσίας» (άξονας Παρθένου-Ιχθύων). Αλλαγές που δυσκολεύουν πολύ κάποια κοινωνικά σύνολα, ενώ ευνοούν άλλους, δίνοντάς τους ευελιξία για να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και την ιστορία.
Το 1439 ο Ουρανός βρισκόταν ξανά στους Διδύμους, όταν υπήρξε μια εφεύρεση/καινοτομία που διαμόρφωσε τον κόσμο, τον ανθρώπινο ρου και νου: η Τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου. Η εφεύρεση αυτή συνάδει με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά και την εντυπωσιακή διάδοση της πληροφορίας. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία, ενώ είναι γνωστό πως ο Johannes Gutenberg μάζευε απαραίτητα και ακριβά υλικά για την μηχανή του από το 1436. (Σκεφτείτε πόσοι γραφείς έχασαν την δουλειά τους με την θαυμαστή εφεύρεση της τυπογραφικής μηχανής, ως δείγμα των τετραγώνων με τους Δεσμούς.)
Ποσειδώνας και Βόρειος Δεσμός της Σελήνης βρίσκονταν τότε στις πρώτες μοίρες της Παρθένου, σε ανοιχτό τετράγωνο με τον Ουρανό. Ουρανός και Ποσειδώνας βοήθησαν την πληροφορία και την γνώση να γειωθεί. Ο Ερμής σε σύνοδο με την Αφροδίτη και τον Πλούτωνα στον Καρκίνο, ζώδιο που σχετίζεται με την μνήμη. Θα μου πείτε… ο Ερμής στον Καρκίνο δημιούργησε την Τυπογραφία; Όχι. Αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και κάποιοι είναι φυσικό να είδαν αρχικά την Τυπογραφία ως έναν διάβολο. Πάντως, το πρώτο έργο που τυπώθηκε στην μηχανή του Γουτεμβέργιου σε μεγάλο τιράζ ήταν η Βίβλος.
Ο Πλούτωνας στον Υδροχόο
Τελευταία φορά που ο Πλούτωνας βρέθηκε στον Υδροχόο ήταν πριν περίπου 247 χρόνια, από το 1777 ως το 1798, στα μέσα σχεδόν της εποχής του Διαφωτισμού. Ο Ουρανός είχε επίσης περάσει στους Διδύμους από το 1774. Οι κοινωνικές, επιστημονικές, πολιτικές και διανοητικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου ήταν πολλές και σημαντικές για την ιστορία. Το επικείμενο τρίγωνο Ουρανού στους Διδύμους – Πλούτωνα στον Υδροχόο (ζώδια του Αέρα) είναι σε λιγότερο από δύο χρόνια, όμως πίσω στο 1773 είχε γίνει σε ζώδια της Γης, στον Ταύρο και Αιγόκερω αντίστοιχα.
Από τα πιο σημαίνοντα γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Γαλλία. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σήμερα, με γεωστρατηγικούς και πολιτικούς αναλυτές να προμηνύουν έντονες εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (είχαν πρόσφατα επιστροφή Πλούτωνα και αναμένουν την επιστροφή του Ουρανού στην γενέθλια θέση του), ενώ βρισκόμαστε σε αναθεώρηση και εμπλουτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τιμήν της συμπεριληπτικότητας.
Στα παραπάνω συνεισφέρει η επιρροή του κύκλου του Πλούτωνα, καθώς φέρνει στην επιφάνεια θέματα και γεγονότα της προηγούμενης επίσκεψής του σε ένα ζώδιο. Και πάλι, η επιρροή του Πλούτωνα στον Υδροχόο και του Ουρανού υπόσχονται μεγάλες αλλαγές για την επικοινωνία, τις καινοτομίες και τις επιστήμες, τις ανθρώπινες σχέσεις (σε ζώδια του Αέρα γαρ), τις ιδεολογίες και σαφώς τους κανόνες. Ακόμα περισσότερο λόγω του Κρόνου στον Κριό που αλληλεπιδρά με εξάγωνα προς τον Ουρανό και τον Πλούτωνα (παρέα με τον Ποσειδώνα).
Κι όμως – τώρα θα μιλήσουμε για τον Δία.
Σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει ακόμα μια συγκυρία: ο Δίας στους Διδύμους. Οπωσδήποτε, όταν μιλάμε για κύκλους πλανητών όπως ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, μοιάζει σύντομη και αμελητέα η κίνηση του Διός. Πριν όμως ανακαλυφθούν οι τρεις εξωτερικοί πλανήτες, ήταν οι κύκλοι των άλλων επτά σωμάτων και πλανητών που ερευνούσαν οι αστρολόγοι για την κοινωνική εξέλιξη.
Πολλά άτομα ακούνε Δία και σκέφτονται «χρήματα και τύχη», ο από μηχανής θεός που εμφανίζεται και βοηθάει τον άνθρωπο. Όμως ο Δίας φέτος βρίσκεται στους Διδύμους, σε ζωδιακή «αδυναμία» και έχει συμβάλλει στην υπερ-πληροφόρηση, σε διάδοση κακώς κειμένων που δεν έχουν υποστεί καμία διαλογή.
Με τον Δία να βρίσκεται τώρα σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία, παραθέτω ένα απόσπασμα από κείμενο της Erin Sullivan [2], σε δική μου μετάφραση:
«Ο κύκλος αναδρομής του Δία είναι η ετήσια ευκαιρία που μας δίδεται για ανασκόπηση και συλλογισμό σε τομείς της ζωής που αφορούν τον προσωπικό μας ηθικό κώδικα. Κατά κάποιον τρόπο ο ανάδρομος Δίας επιτρέπει την ακεραιότητα της αντίληψης και την ενστικτώδη σοφία, ακόμα κι αν η διατύπωση της όποιας εσωτερικής αναθεώρησης μοιάζει αδύνατη. Σε υποσυνείδητο επίπεδο γίνεται σημαντική εργασία και διόρθωση. (…)
(…) Η πληθωρικότητα και η υπερβολή είναι μια από τις έμφυτες παθολογίες του Δία και κατά την ορθόδρομη διέλευση ο πλανήτης τείνει να φουσκώσει τους σκοπούς μας. Αντιθέτως, η ανάδρομη πορεία του ξεφουσκώνει το Εγώ. Το περιβάλλον και οι δυνατότητες που μας δίδονται δεν μοιάζουν επαρκείς για να καταφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τα εξωτερικά συστήματα υποστήριξης να χάνουν την δύναμή τους. Έτσι, η εσωτερική μας σοφία λειτουργεί σε βάθος. (…)
Αν κατά την αναδρομή του Δία ανακύψει κάποια κατάσταση/γεγονός που αντικρούει είτε τους κοινωνικούς νόμους ή την εσωτερική μας αξιοπιστία, είναι η ιδανική στιγμή να σταθούμε στην γωνία, να δούμε την μεγάλη εικόνα και να αναλογιστούμε τι είναι αληθινό για εμάς.»
Για μια στιγμή βάλτε στην άκρη τους συνήθεις χαρακτηρισμούς για τον Τοξότη, την υπεραισιοδοξία, την περιπέτεια και την όποια «μουρλαμάρα» πολλοί του καταλογίζουν στερεοτυπικά. Κρατήστε ότι το ζώδιο αυτό σχετίζεται επίσης με την πνευματικότητα, την διδασκαλία, την φιλοσοφία. Σε δική μου μετάφραση ξανά, από κείμενο της Liz Greene [3]:
“Ο τρίτος οίκος (των Διδύμων, με κυβερνήτη τον Ερμή) δείχνει την «κίνηση» στην συλλογή πληροφοριών. Η «κίνηση» στον ένατο οίκο αφορά την αναζήτηση και ανακάλυψη νοήματος, έχοντας επεξεργαστεί τις πληροφορίες και δει την μεγάλη εικόνα.”
Η πληροφορία λοιπόν δεν συνεπάγεται την γνώση. Η πληροφορία παραμένει πληροφορία και στοιχείο που ο ανθρώπινος υπολογιστής, ο νους, γρήγορα θα αποδεσμεύσει αν δεν βρεθεί λόγος να συντηρηθεί, αν δεν γίνει επεξεργασία και σύνθεση. Σαν αυτό που λέμε «από το ένα αυτί μπαίνει, από’ το άλλο βγαίνει».
Με τον Δία στους Διδύμους μπορεί να τείνουμε προς την υπερβολή στην πληροφόρησή μας, μπορεί τα ΜΚΔ και τα ΜΜΕ να προσπαθούν να στήσουν το πάρτυ τους, αλλά τώρα που είναι ανάδρομος *ίσως* ενδείκνυται να ξανασκεφτούμε: τι κάνουμε καλέ με όλες αυτές τις πληροφορίες;?! Μήπως καίμε λίγο το νου και τελικά δε βγαίνει κανένα συμπέρασμα, δεν μένει τίποτα το ωφέλιμο παρά μόνο θόρυβος; Αυτός ο φαύλος κύκλος περιλαμβάνει το στρες, τον φόβο και διάφορα είδη ανασφάλειας.
Επίλογος
Βλέπουμε κάθε μέρα, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε το πώς αλλάζει η κοινωνία. Το πλανητικό σκηνικό που έχουμε μπροστά μας επιβεβαιώνει όλες αυτές τις αλλαγές, σε συνδυασμό με την μελέτη της ιστορίας και την ερμηνεία των αρχετύπων. Έχετε ακούσει την έκφραση «κβαντικό άλμα» και «άλμα συνείδησης»;
Κβαντικό Άλμα/Quantum leap (σε μετάφραση, από το λεξικό Merriam-Webster)= μια αιφνίδια αλλαγή, ξαφνική ανάπτυξη ή δραματική πρόοδος. Η αγγλική φράση “quantum leap” σπανίως χρησιμοποιείται εντός του επιστημονικού πεδίου, παρόλο που προήλθε από την σχεδόν συνώνυμη “quantum jump” (η απότομη μετάβαση ενός ηλεκτρόνιου, ατόμου ή μορίου, από μια διακριτή ενεργειακή κατάσταση σε μια άλλη).
Πράγματι έχει πρόσφατα δοθεί και δίδεται πρόσφορο έδαφος για σημαντικά Κβαντικά Άλματα και με τις δύο έννοιες που αναφέρονται παραπάνω. Μπορούμε σε νοητικό επίπεδο να επωφεληθούμε από αυτές τις συνθήκες. Όμως για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να βάλουμε την Κριτική Σκέψη μας σε λειτουργία! Μην δίνουμε το δικαίωμα της προσωπικής κρίσης και της ελεύθερης βούλησής μας στους άλλους. Μην επιτρέπουμε να μας «σπαμάρουν» με τόσες πληροφορίες ώστε χάνουμε την επαφή με την δική μας νόηση, συνείδηση και υποσυνείδητο.
Υπάρχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα αγγλική ρήση, “take it with a grain of salt”. Κατά κάποιο τρόπο να μην παίρνουμε τα πάντα τις μετρητοίς. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τα όσα πληροφορούμαστε, να φροντίζουμε καλύτερα την τροφή που δίνουμε στο νου και το πνεύμα μας. Αυτή η τροφή διαμορφώνει παράλληλα τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας, τα συναισθήματα και σε ένα κάποιο βαθμό τον χαρακτήρα μας. Την περσόνα μας, αν θέλετε να το πούμε κι έτσι.
Η παραπάνω έκφραση έχει ένα ακόμα ενδιαφέρον, καθώς ο Κρόνος κυβερνά το άλας/τα άλατα. Θα επωφεληθούμε αν έχουμε κάποια όρια στην πληροφόρηση, να κάνουμε την κριτική μας, να τιμάμε την εσωτερική μας σοφία και ένστικτα.
Τέλος, ακόμα μια παράθεση από εξαιρετική συζήτηση που πρόσφατα παρακολούθησα σε ραδιοφωνική εκπομπή [4]. Δια στόματος κυρίας Χρύσας Καλτσώνη (κοινωνική εγκληματολόγος και ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη Διαχείριση Κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις), αναφορικά με τη νεανική παραβατικότητα:
«Όταν διαβάζεις από το ίντερνετ, ενεργοποιείται το ημισφαίριο που είναι πιο μηχανικό και μαθηματικό. Όμως όλα στην ζωή χρειάζονται ισορροπία. Είναι αλλιώς να ξεφυλλίζει ένας άνθρωπος ένα βιβλίο, να έρχεται σε επαφή με την σελίδα. Εκεί εξισορροπείται και το πιο επικοινωνιακό κομμάτι. Εκεί αναπτύσσεται η αρετή της ενσυναίσθησης κι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται κατά πολύ σήμερα»
Πηγές/Βιβλιογραφία:
[1] https://www.news247.gr/epistimi/xexaste-tin-epoxi-tis-pliroforias-ola-pleon-exoun-na-kanoun-me-ti-fimi/ και https://aeon.co/ideas/say-goodbye-to-the-information-age-its-all-about-reputation-now
[2] Erin Sullivan, ‘Retrograde Planets; traversing the inner landscape’
[3] Liz Greene, ‘Saturn; A new look at an old devil’
[4] Από συζήτηση Γιώργου Σαχίνη και Χρύσας Καλτσώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου Κρήτης 98,4. https://www.youtube.com/watch?v=nRpvziXkHSs
[5] Wikipedia.com